Shoppingsugen

Något ska man ha skatteåterbäringen till…

Den har 16 kanalers logikanalysator. Det räcker inte till att debugga kernel-exceptions på en linux-maskin men till enklare PIC-projekt duger den utmärkt.

 

Färdiga!

Modell till vänster och resultat till höger.

De färdiga högtalarna väger drygt 34 kg, varav 29 kg är låda. Materialet är tre lager olika skivor. Innerst 12 mm OSB, i mitten 12 mm spån och ytterst 16 mm MDF, utom i baffeln där det är dubbla lager MDF. Resultatet är en otroligt fast och stabil konstruktion utan att behöva några extra stag internt.
Hur låter det då? Bra, men aningen tunt i basen, dock inte värre än att det kan avhjälpas med en sub-bas.

Paket från andra sidan “pölen”

Idag kom det massor av paket.

I det ena var det ordentligt inslagna Z80180-CPUer till PC02, nästa retro-PC-projekt. Z80180 är en upphottad variant av Z80, och har begåvats med ett gäng periferienheter på chippet. Den viktigaste är i mitt tycke MMU-delen, som gör det möjligt att adressera 1M fysiskt RAM. Den här typen av MMU kallas i bland för “bankswitcher”, vilket tydligt talar om hur den arbetar, dvs visar en minnesbank i taget. Konstruktionen är direkt hämtad från populära CP/M-system från 80-talet.

I det andra paketet var det lämpligt minne till PC02; 1G räcker till att fylla upp hela den fysiska adressrymden för 1000 st PC02.

Massor med minne, och en massa CPUer
Massor med minne och CPUer

Vad är PC02 för något?

PC02 är den logiska uppföljaren till PC01 (fortfarande under konstruktion) med nya “features” i form av

  • PS/2-tangentbordsanslutning
  • pipljud med möjlighet till olika tonhöjd
  • monokrom teckengrafik med möjlighet att omdefiniera tecknen

Möjligen kan PC02 få stöd för Ethernet, även om det tidiga 80-talets PC inte ens kunde hallucinera om nätverksstöd. Med dagens enkla 10 Mbit ethernetcontrollers från bla. Microchip är det enkelt att fixa även på en spenig Z80.

Xilinx ISE

Nu har jag installerat ISE webpack, en gratisvariant av Xilinx ISE. Egentligen hade jag laddat ner den för flera månader sedan, men det hade inte blivit av att installera förr’ns nu. Min installation var en 9.1, men 9.2 finns redan att tanka hem. Eftersom paketet är på någon GB vill jag nog prova och se först.

Min ursprungliga uppfattning av “Webpack” var att det var ett mindre program för att ta en färdig-syntetiserad konstruktion och anpassa den till mål-kretsen, och sedan “slanga” ner den i målsystemet. Det var en mycket grov underskattning.

ISE Webpack är ett komplett IDE för FPGA- och CPLD-konstruktion. Det innehåller allt från “projekt”-hantering och texteditor till syntetisering och simulering av såväl VHDL som Verilog och gamla Abel. Samt det jag trodde ovan.

Ska bli spänande att se vad som händer 🙂