Nördigt i köket…

Allting verkade klaffa bra idag. Häromdagen lät jag mig inspireras av en kollega (Anders) som hade en burk hemgjord äppelgelé i sin matlåda. Igår när jag grävde i garaget hittade jag stativet till silduken, och idag räddade jag ett par kilo äpplen från att hamna i komposten. Efter att ha omsorgsfullt putsat bort dåliga delar från frukten kokades den tills den blev mosig. Efter avrinning var det ungefär en liter saft kvar, som jag sen kokade till gelé med noggrant uppmätt sockermängd.

Något som inte klaffade däremot, var att jag kastat en kasse med barnmatsburkar igår, men några lyckades jag skrapa ihop och komplettera med någon gamma syltburk.

Jag trodde aldrig att de skulle ha såna antika saker som syltparaffin i affären, men det hade de, så nu blev burkarna ganska täta och snygga med printade etiketter och allt. (Är man inte redan stämplad som Mac-taliban så blir man det väl nu…)

Äpplegeléburkar på en kalkelplatta

Tre av burkarna placerade på en kakelplatta som ska sitta i vårt nya badrum. Undrar om inte burkarna skulle göra sig fint med en röd-vit-rutig “kalott” av tyg?

Baktankar

Jag hade inte bakat på länge, så idag var det dags. Jag hade ett otestat recept på en härlig tårta som svärmor brukar bjuda på, och en familj som tröttnat på “Lingongrova”.

Lilla K fick mala mandel och jag körde ihop mördegsbottnen i Kenwood-maskinen. (Det är bara att konstatera, “Major” är för dubbel sats.)

Mördeg:

150 g smör
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning:

2 ägg
2 dl strösocker
150 g mandel
6 bittermandlar

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Låt degen stå kallt och gör under tiden i ordning fyllningen.

Vispa ägg och socker. Mal mandeln och blanda ner i smeten. Gör ett skal i formen och spara 3 cm till att vika över fyllningen. Häll i fyllningen och vik ner kanten över fyllningen. Grädda i 200˚C i ca 40 minuter.

Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den med fyllningen uppåt. Pudra med florsocker.

Inför nästa bakprojekt passade jag på att testa “Vår kokbok” som app. Tanken är god, men det saknas en hel del. Te.x. kanske man inte vill göra exakt 4 portioner av allting, så då borde man kunna mata in att man vill göra 5 portioner, eller dubbel sats, och att appen då räknar om mängderna automatiskt. (Ok, inte rocket science direkt, men det är lätt att missa att dubblera mängden av en ingrediens) Tyvärr saknades denna goda egenskap, så jag tyckte faktiskt det var lättare att slå upp receptet i en vanlig bok…

Pastakvarn?

Nej, köttkvarn.

Familjen var sugen på pasta, och jag var sugen på att göra egen pasta.

En påse durumvete hade inhandlats så jag satte fart med att göra pastadeg. När det blev dags för “utbakning” blev det lite problematiskt dock. Den beställda pastakvarnen hade ännu inte anlänt, och jag hade ingen lust att kavla för hand. Nu blev det dags att inviga köttkvarnen, men i rollen som spaghetti-maskin.

Det gick sådär. Det som kom ut hade visserligen någorlunda spaghettiartad form, men med en viss tendens att klibba ihop. Lite hopklibbning fixade sig när pastan kom ner i det kokande vattnet, men inte allt. Den kokta pastan blev dessutom lite i tjockaste laget, som en blyertspenna ungefär…

Smaken då? Klart godkänt, trots formen 🙂

Hallonkakor

Härom veckan bakade jag en gammal favorit: Hallonkakor. Glasyren kan med fördel utelämnas.

ca 50 st
200 g smör
1 dl (85 g) socker
100 g sötmandel
180 g vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Garnering: hallonsylt, finhackad sötmandel

Glasyr: florsocker, vatten

Rör smör och socker poröst. Mal mandeln och rör ner den i smeten tillsammans med mjölet och blanda väl till en smidig deg. Forma degen till små runda bollar, gör en fördjupning, pensla med ägg och doppa i mandel. Lägg bollarna på plåt och lägg en klick hallonsylt i fördjupningen. Grädda i 175°C 8-10 minuter. Låt kakorna kallna och glasera dem med florsocker utrört i kallt vatten.

Ett litet tips är att köra smör och socker för sig i matberedaren (med K-spateln på om man kör Kenwood) tills smöret blivit riktigt mjukt innan en exakt mängd mjöl blandas i. Varning för att ha i för mycket mjöl, dock, då blir kakorna hårda och tråkiga.