Sista semesterdagen

Jag och barnen ägnade sista semesterdagen åt att besöka tekniska museet. Bland alla roliga föremål var en Cray 1, Prirate Bay-servern, en Imsai 8080 och..

Gamla fröken Ur
Gamla fröken Ur

Äntligen här

PIC32-demokortet jag beställde samma dag processorn lanserades kom igår med bud. Ännu har jag inte haft tid att testa, men så här ser det ut:

pic32-cpu-small.jpg

PCI32:an är den stora kretsen i mitten, och bakom åt höger sitter en PIC18F4550 som tjänstgör som programmerare och USB-interface.

Ny labbkompis

Nyligen ropade jag in ett litet trevligt labb-aggregat på Tradera. Det är ganska bra att ha, eftersom jag ännu inte fått “tummen ur” och gjort klart mitt stora aggregat.

stabpac-mini.jpg

Ratten för justering av utspänningen bytte jag omedelbart mot en liten i plast. Den ursprungliga ratten var egentligen den räfflade kärnan från en större ratt, och såg ganska anskrämlig ut. Strömbegränsningen får dock vara som den är.

Kallödningens förbannelse

Raketer är kul. Arianne 5 användes som exempel på varför det är bra med ett CM-verktyg. En annan raket (som man säkert kan hitta med google om man har tid) kraschade av en kallödning.

Lite billigare, och dessutom på lägre höjd befann sig vår dammsugare idag, när den plötsligt la av under ett skutt över tröskeln till köket. Den dittils ivrigt städande hustrun misstänkte genast barnen för ofog.

Men det var inte barnen den här gången, utan detta:

kallodning.jpg

Den vidbrända ytan ovan texten “NEUT” var stället där den gråa biten suttit fastlödd. Kallödningen, alltså en lödning som svalnat på fel sött så att det blivit sprickor i den, har ökat resistansen i lödningen så att den blivit varm, vilket gett upphov till fler sprickor osv. Vid det lilla skuttet över tröskeln hade lödstället en temperatur på åtminstone 300-400 °C, vilket innebär att tennet varit flytande, och kontakstiftet lätt trillat ut. Om den inte gjort det kunde temperaturen stigit till tillräckligt mycket för att kretskortet (av fenolpapp) skulle kunnat börja brinna med betydligt tråkigare resultat.

Nu är den dåliga lödningen ersatt av en bra, och jag har nästan lyckats skruva ihop dammsugaren igen. Sladdvindan spottade ur sig sin spiralfjäder så vi får rulla ihop sladden på vanligt vis istället.

Bärbar med linux?

Äntligen har jag hittat en bärbar dator med linux förinstallerat. Betoning på EN. Av alla dessa tusentals modeller av bärbara datorer finns det EN som säljs med linux. Det är dessutom det enda som är bra med den. En tokgammmal, sur CPU (Celeron M) och snålt med minne. Även om priset är lågt så är prestanda lägre, (men allra lägs är Glocalnet, eller?) så lågt att datorn inte är det minsta prisvärd.

Vad är det för värld vi lever i egentligen?

Kan man inte få köpa en produkt från en leverantör utan att tvingas betala för något från någon annan leverantör som man inte ens vill ha?

Acer ska ha all hedeer för att de försöker erbjuda alternativ. Synd att det inte räcker ända fram…