Presentförslag

Med bara en dryg månad kvar till födelsedagen börjar det bli hög tid att fundera ut saker man önskar sig. Vad kan väl vara lämpligare än något retro?
Den här kanske? Familje-turnering i Pong eller Breakout?
Atari-spel

Coolstuff.se finns fler saker med riktig retro-känsla. Spel är några, och digital ur med LED-siffror andra. Inget av dessa verkar dock ha 24h-visning av tid, vilket är ett absolut krav för mig, annars hade det varit en given sak för en som aldrig tittar på en analoga klocka.

Regn

Efter flera dagars regnande är det inte förvånande att se nya små sjöar här och där. Den intressantaste jag sett idag var den på cykelparkeringen utanför Jakobsbergs station. Några cyklar hade vatten upp till naven. Ägarna kan nog trösta sig med att eventuella tjuvar nog hellre stjäl en cykel på torra land än en där de får vada genom en smutsbrun, snuskig pöl.

VAB-sysslesättning

Stora K är förkyld för andra dagen i rad. Lilla K är på dagis och deras mamma jobbar, så jag VABbar. Tack vare berget av presenter från i söndags är intervallet mellan alla “Jag har inget att göra” ganska stort. Således har jag fått tid att undersöka problemet med disketter till performan. De man kan hitta på internet är alla sådana man kan packa upp på en fungerande Mac, men eftersom jag inte har någon diskettläsare på någon modern mac blir det svårt att skapa något att installera ifrån. Jag har ropat in en extern SCSI-CD på Tradera, och när den kommer skall jag testa med lite CD-varianter på installation.

Efter en stunds pysslande ville Stora K spela spel. Vi har kört Gauntlet II på min gamla Atari 520 ST tidigare, så nu passade jag på tillfället att testa den Atari Mega som kom igår.
Atari Mega ST
(bilden från www.homecomputermuseum.de)

Eftersom megan har inbyggt nätaggregat och floppy blir den betydligt smidigare att spela på än 520:an som har externa enheter. Blitterchippet gav dessutom lite bättre flyt i grafiken. Retro spel på riktig hårdvara.

Mac Performa 450

Trots lördagens och söndagens barnkalas fick jag lite tid över för att pyssla med ett par mac:ar som kommit på posten under veckan. Såväl Mac LC som Performa 450 är små slimmade maskiner. Bortsett från en ful valk på undersidan för att få rätt vinkel på skärmen tar de inte mer plats än 3-4 kollegieblock på höjden. Färg och form är dessutom avpassade till apples 14″-15″ monitorer. Ingen LC/Performa är något fartmonster precis, men de borde kunna köra system 6 eller 7 ganska bra.

Mac LC
(Bilden från lowendmac.com)

Ingen av dem hade någon hårddisk, så lagret av SCSI-diskar fick inventeras. Jag testade 5-6 olika diskar i storleken från 320M till 4.5G utan att Performan hittade dem på SCSI-bussen. När jag nästan givit upp hoppet provade jag en 240M disk som suttit i ett externt kabinett. Bingo!

Nästa steg blir att packa upp installationsdisketter för System 6, men det får vänta till nästa lediga stund.

Snopet

Sedan slutet av sommaren har min arbetsgivare, OMX, tänkt avyttra det affärsområdet jag jobbat i. Efter flera månaders hemlighetsmakeri avslöjades så den tilltänkta partnern, Tieto Enator. Efter detta påbörjades föreberedelserna för integrationsprojekten.
Det var mycket som skulle ordnas. Lokalerna skulle anpassas, nya anställningsavtal skulle tas fram, kompensationer för förändrade villkor, nya pensionssystem, omkoppling av datanätverken, förhandlingar om licensavtal etc.

Datumet för hopslagningen närmade sig sakta och reviderades ett antal gånger. I mjukvarubranchen är det inte så konstigt att tidsplaner revideras, så ingen hängde upp sig på det. Senaste budet var 31/3 2006. Med avslutningsfesten planerad väntar vi bara på besked om det viktiga: Namnet på det nya bolaget. Vid halv ett kom ett mail med inbjudning till ett hastigt hopkallat möte. Kan det äntligen vara klart? Jag var lite skeptisk. Ryktet säger nämligen att ett annat företag dragit sig ur affären och inte längre vill vara med.

Alla samlas i det stora mötesrummet. Att Magnus Böcker är på plats indikerar att det är viktigt. Äntligen skall vi få veta. Jag avstår från att äta äpplet jag tagit med mig.

Tyvärr kan jag meddela att affären inte blir av i sin helhet.

Ungefär så sa han. Vårt NewCo blir inte av.
Hur påverkas jag? Inte mycket, såvitt jag vet. Jag sitter med samma produkt som tidigare, vid samma skrivbord som tidigare och med samma kollegor som tidigare med undantag av de som sagt upp sig på grund av affären. Precis som det skulle varit om affären gått igenom.
Buisiness as usual, alltså.

Så blev då dagen lite mer intressant än jag trodde i morse…