Gammal är bäst!

Jag har bytt ut mitt grafikkort, Nvidia FX5200 mot ett äldre, Nvidia Ti4200. Anlednigen var att 5200-kortet inte fungerade så bra ihop med min skärm. Maxupplösningen från DVI-utgången var typ 1600×1200 om jag använde Nvidias drivare, och 1024×768 med Xorg. Ganska trist får man väl säga. Det funkade bra med SVGA-porten, men skärmen har bara en SVGA-ingång, och den är uppptagen av Mac:en.

Effter några dagars letande dök det upp ett lämpligt kort på Tradera. Säljaren skickade kortet på ett par dar, och i fredags kunde jag installera det. Allt fungerade kanon. 1920×1200 fungerar (oaccelererat) med Xorg och ännu bättre med Nvidias drivare. Äntligen! Nu skall det bli roligt att köra Linux igen!

Bloggen som blev bok

Drygt två timmar om dagen. Så lång tid tillbringar jag på pendeltåg, buss, stationer och hållplatser. För att lätta upp tristessen brukar jag läsa tidningar och böcker. Den senste boken som fått hedersplats i min portfölj heter Revolution in the valley. Den är en samling anekdoter sammanställda av Andy Herzfeld och finns dessutom på nätet, http://www.folklore.org/.

Revolution in the valley

Det låg mycket slit bakom ur-Mac:en, och endast de “göttigaste” bitarna finns med i boken. När man vet det vill man inte hör någon säga att

Mac? En sån slängde jag förra månaden

I episoden
The Little Kingdom
nämns en annan av mina favorit-retro-böcker, Soul Of A New Machine.

Fy vad jag är trött! Jag skall nog fimpa mac:en och gå och titta på lite extramaterial från Narnia-filmen. Extramaterialet kan ibland vara minst lika spännande som själva filmen, och det är nästan alltid värt att se! Före filmen 🙂

Disketter suger!

Disketter suger verkligen. När jag letade efter några gamla widows 3.0-disketter hittade jag lite bortglömda spel i en garderob. Jag ville testa ett, Warlords II, men upptäckte att disketterna hade tappat data. Fylld av besvikelse googlade jag lite, och hittade till sist en nedladdningsbar version från Best old games.

Liten WL2

Funkade bra i dosemu. Spelet var rätt tystlåtet, men ibland studsar man upp av ett plötsligt uppdykande ansikte som kläcker ur sig någon käck kommentar på antik-liknande engelska och med en total brist på känsla. (Ett bra exempel på varför man bör anlita en skådis för att läsa repliker och inte “Pelle på lagret”).

Windows-disketterna då? Jag hittade ett par i en påse, men de var omformaterade och tomma. Sic transit gloria munde!

Nu blommar det!

I påskhelgen köpte jag ett litet “växthus” på Rusta (växtgarderob snarare) som jag, Y och barnen sådde dill, persilja, basilika, morötter, tomater, gula bönor och lite blommor i. Barnen satte smörgåskrasse i jord på en bricka. Vi fyllde såjord i frysformar av aluminium på knappt en liter. De har rätt form, lagom storlek och verkar passa riktigt bra för ändamålet. Nu hoppas jag att grönsakerna skall få en bättre start än de brukar. Jag hatar att rensa ogräs, så våra växter brukar ha svårt att hävda sig ute i det fria.

Nu har det redan börjat titta fram små groddar ur synliga frön, och krassen börjar skimra så smått i grönt. Ännu så länge verkar det lovande, och när barnens farmor kommer om ett par veckor kanske det är läge att plantera ut några av de tåligaste sorterna!

Sommar-aning!

Nästan som sommar, soligt, härligt väder och massor med pollen i luften. Hela familjen åkte på cykelutflykt till en lekpark. Vi tog med matsäck med (mormors) bullar, äpple-MER och kex. En boll fick plats på min pakethållare, lilla K i barnsits på Y:s, och stora K på sin egen cykel. Hon kämpade på tappert i uppförsbackarna, men hade lite svårt att bromsa lagom mycket, så i en lång nerförsbacke höll det på att gå riktigt illa.

På hemvägen stannade vi till på en husvisning. Det var ett souterränghus byggt på 60-talet. Tomten bestod mest av en sluttning med trappor och taggbuskar. Planlösningen förstördes helt av att trappen till övervåningen var placerad i husets centrum. Alla rum var små och svåra att göra större. Golven hade en mycket orolig parkett bestående av 2×15 cm bitar. Väggarna hade vävtapet. Det var nog inget för oss.