Det smygande hotet

Ett stort hot mot en gammal dator är solen. Vi vet alla att plasten blir gulaktig när solen ligger på, men hur många vet att den dessutom blir spröd som knäckebröd?
Särskilt utsatta är datorer i tunn plast, som Amiga 500. Jag märkte att min 500 råkat ut för det problemet när jag stötte ett hörn av den i hyllan, och det krossades till smulor.

Ett annat materialfel som kan dyka upp på både nyare och äldre datorer är att gummifötterna blir mjuka och smetiga. Detta har inträffat på en Amiga 600 och en VAXStation 4000 M90. Jag vet inte vad som orsakar fenomenet, men det drabbar även gummisnoddar och drivremmar, och verkar uppträda ganska slumpmässigt. På VAXen har två fötter blivit smet och de andra två torkat och blivit stenhårda.

Smetig gummifot

Gummifötterna är ju ganska lätta att åtgärda. De har ingen påverkan på funktionen och är oftast av standardtyp och lätta att byta.

Massaker i trädgården

En formlig invasion av sniglar närmade sig vårt trädgårdsland i skymningen efter regnet. Jag grep det vanliga redskapet, stora Ks Alfons-spade och smög mig ut i dunklet.

Ka-schlock! Där låg den första brun-röda snigeln i delar på gräset medan inälvorna sakta gled ur den.

Efter tio minuters intensiv jakt på trädgårds marodörena badar 70 sniglar i sina tarmar på gräsmattan. Det här slog mitt rekord från 2004 på ca 50 med god marginal. Efter den betan höll de sig borta i två år. Vi får se hur många som vågar sig ut nu i kväll!

När jag kom in mådde jag lite illa, och tänkte att det dröjer innan jag vill äta kokt korv igen….

VAX

Nya bilder i galleriet. Denna gång på en VAX 4000 M90.