AM-radio

Under semestern repriserades ett avsnitt av “Hjärnkontoret” där det byggdes en radio av en kastrull, en spole och en diod.
Detta program inspirerade Y och barnen till att vilja lära sig lite mer om radio.

Steg ett var att bygga en motsvarande radio som byggsats. Jag köpte en byggsats från Kjell&Co. Vi samlades hela familjen kring köksbordet en kväll och lödde ihop den. Y och stora K fick prova att löda. De behöver öva lite. Byggsatsen saknade variabel kondensator, så avstämning skulle göras genom att justera järnkärnan i spolen, vilket visade sig problematiskt. Jag bytte spolen och den fasta kondensatorn mot en luftlindad spole och en vridkondensator från en gammal klockradio, vilket gjorde att en viss avstämning kunde göras.
En stor antenn var nödvändig. Ca 20m installationsledning spänd mellan tvättvindan och en krok under taket verkade bra.
Sist, men inte minst byggde jag in mottagaren i en gammal dator-högtalare, vilket gav den ett riktigt fördelaktigt utseende och lite bättre ljud.

Selectiviteten var inte vidare bra, och känsligheten kunde vara klart bättre, men det lät! Vi fick in en station som lät som finsk, en på något obegripligt språk med arabisk-klingande musik, och en ganska tydlig station på svenska med ett program om Mozart viagra canada.

Vad blir nästa steg? Kanske en lite mer avancerad radiomottagare med RF-förstärkning och dioddetektor med rör. Exempel finns det gott om.

HP9000

Avbildad i galleriet finns nu en HP9000.

Nästa fotosession kommmer avbilda något av följande: Atari 600XL, Atari 520 ST, Atari Mega ST 2, Commodore 64c, Amiga 500 eller 600, Apple PowerBook (145b, 170, 230, 520, 3400) eller DEC AlphaServer.
Önskemål om prioritering mottages tacksamt.

Bilderna finns här!