Smått ljud

Några av de sista komponenterna jag väntat på anlände med posten. På bilden syns den minsta, en ljudkrets avsedd för mobiltelefoner för att generera ringsignaler. Den kan spela MIDI-filer och okomprimerat ljud. Det svåra blir lödningen, eftersom den endast är 7×7 mm.

soundchip.jpg

Fil eller mjölk?

Jag avskyr företag som gör sina förpacknigar allt för lika. Ta till exempel Milko. Paketet för mellanfil ser nästan exakt likadant som det för mellanmjölk. Jag hade hällt i en rejäl skvätt mellanfil i grötkoket innan jag insåg mitt misstag.

Hur kokt mellanfil luktar är det bäst att låta bli att tänka för mycket på, men det påminner lite om något som kommer upp vid vinterkräksjuka.

Pincett

För att överhuvud taget kunna löda ytmonterade komponenter behövde jag en pincett. Jag köpte ett kit med 5 olika för 49kr. himla avancerad pincett kan ju inte behövas…

När kitet anlände funderade jag dock på om inte Elfas pincett för 800 spänn (+moms) skulle vara ganska prisvärd ändå.

Materialet var mycket mjukt, och det var ett rent under att pincetten fjädrade tillbaka när man tryckt ihop den. Spetsarna möttes definitivt inte när man gjorde det. Skänklarna var dessutom så dåligt stansade att det var grader på kanterna. Definitivt bortkastade pengar. Om jag köpt två semlor för pengarna skulle det åtminstone blivit lite god smak.

Nu har jag gjort ett nytt försök att köpa en pincett. Denna gång från tyska Conrad av fabrikat Bernstein, en riktigt påkostad historia i titan. Qualitätsgeräte!