Kallödningens förbannelse

Raketer är kul. Arianne 5 användes som exempel på varför det är bra med ett CM-verktyg. En annan raket (som man säkert kan hitta med google om man har tid) kraschade av en kallödning.

Lite billigare, och dessutom på lägre höjd befann sig vår dammsugare idag, när den plötsligt la av under ett skutt över tröskeln till köket. Den dittils ivrigt städande hustrun misstänkte genast barnen för ofog.

Men det var inte barnen den här gången, utan detta:

kallodning.jpg

Den vidbrända ytan ovan texten “NEUT” var stället där den gråa biten suttit fastlödd. Kallödningen, alltså en lödning som svalnat på fel sött så att det blivit sprickor i den, har ökat resistansen i lödningen så att den blivit varm, vilket gett upphov till fler sprickor osv. Vid det lilla skuttet över tröskeln hade lödstället en temperatur på åtminstone 300-400 °C, vilket innebär att tennet varit flytande, och kontakstiftet lätt trillat ut. Om den inte gjort det kunde temperaturen stigit till tillräckligt mycket för att kretskortet (av fenolpapp) skulle kunnat börja brinna med betydligt tråkigare resultat.

Nu är den dåliga lödningen ersatt av en bra, och jag har nästan lyckats skruva ihop dammsugaren igen. Sladdvindan spottade ur sig sin spiralfjäder så vi får rulla ihop sladden på vanligt vis istället.

Retro PC

 Tillsammans med ett par arbetskamrater har jag startat ett litet projekt: En Retro PC . Det finns plats för fler intresserade i projektet. Vi kommer tillverka max 22 enheter, eftersom komponenterna inte räcker till fler. Fler detaljer på wiki-sidan ovan.

Bärbar med linux?

Äntligen har jag hittat en bärbar dator med linux förinstallerat. Betoning på EN. Av alla dessa tusentals modeller av bärbara datorer finns det EN som säljs med linux. Det är dessutom det enda som är bra med den. En tokgammmal, sur CPU (Celeron M) och snålt med minne. Även om priset är lågt så är prestanda lägre, (men allra lägs är Glocalnet, eller?) så lågt att datorn inte är det minsta prisvärd.

Vad är det för värld vi lever i egentligen?

Kan man inte få köpa en produkt från en leverantör utan att tvingas betala för något från någon annan leverantör som man inte ens vill ha?

Acer ska ha all hedeer för att de försöker erbjuda alternativ. Synd att det inte räcker ända fram…

Trasig telefon

Telefonerna är döda. Ingen kopplingston väntar i luren. Gubbar från det som skulle varit “Televerket” om det varit för 10 år sedan har grävt en grop i grannens trädgård för at fixa telefonen hos två andra grannar, och resultatet blev att vår telefon lägger av. Däremot fungerar internetuppkopplingen över ADSL ibland, så totalt avbrott lär det ju inte vara.