Jag skäms!

Att sånt här kan inträffa i mitt land. Att det skulle vara möjligt att köpa in företag dagarna före ett så viktigt beslut är för mig en gåta. Hela förfarandet liknar bedrägeri, och borde kanske undersökas av lämpliga myndigheter.

I min enfald trodde jag att standarder antogs av kompetenta, oberoende ingenjörer, kanske tom. i vita rockar, och inte av inhyrd röstboskap. Vad blir nästa fall? Ska Hell’s Angels vara med och rösta om motorcykel-standarder?

Om jag inte redan kastat ut all Microsoft-programvara ur mina datorer redan, skulle jag göra det nu!

SIS borde skämmas, inte jag. Bilden nedan är för övrigt länkad från SIS.

Uppdatering: Kolla på NoOOXML.org om du är osäker på vad som är fel med OOXML.

Commodores uppgång och fall

Commodore, företaget bakom världens mest sålda dator, C64 gick i konkurs. Hur kunde detta hända, och varför? Svaren på dessa frågor och några till finns i On the edge, the spectacular rise and fall of Commodore.

Efter att ha läst denna gedigna lunta häpnar man över den entusiasm och glädje som de som skapade milstolpar som Commodore PET, VIC-20 och C64 visade prov på.

on_the_edge-mini.jpg

Det är också intressant att se kampen mellan VD Jack Tramiel och styrelseordförande Irving Gould för att få fram pengar till marknadsföring. Tramiel ville göra en nyemission medan Gould, som verkar ha varit ett kontroll-freak med ett tydligt makt-behov, inte ville riskera att hans majoritetsägande i Commodore skulle spädas ut och därför ständigt sa nej.

Denna brist på pengar till marknadsföring kopplat med Tramiels ganska aggresiva personlighet och Commodore-förbannelsen som gjorde att nyckelpersoner lämnade företaget var nog den största orsaken till att Commodore “konkade”. Tramiels försök att krossa Commodore genom att köpa Atari och bli först på marknaden med en 16-bitars hemdator, efter att ha sparkats av Gould kanske snabbade på processen, men Commodore var ändå dömt att misslyckas.

Cykelburen hacker?

I morse mötte jag en person på cykel. Inte så ovanligt kanske, men den här var lite annorlunda.

Han var iklädd en svart skinnjacka och på huvudet hade han en vit, bredbrättad hatt av en typ som kallas fedora, och i ena handen höll han en långskaftad ogräshacka. Är det detta som kallas White hat hacker?

Ny labbkompis

Nyligen ropade jag in ett litet trevligt labb-aggregat på Tradera. Det är ganska bra att ha, eftersom jag ännu inte fått “tummen ur” och gjort klart mitt stora aggregat.

stabpac-mini.jpg

Ratten för justering av utspänningen bytte jag omedelbart mot en liten i plast. Den ursprungliga ratten var egentligen den räfflade kärnan från en större ratt, och såg ganska anskrämlig ut. Strömbegränsningen får dock vara som den är.

Retroläsning

Under sommaren läste jag (bland annat) boken Digital Retro, av Gordon Laing. Det är en översiktlig genomgång av 44 olika datorer från 70- och 80-talet.

Boken är rikt illustrerad med massor av bilder på varje dator och pryder sin plats på varje “kaffebord”.

digital-retro-mini.jpg

Allt är dock inte perfekt. Urvalet verkar lite tveksamt ibland, med en klar övervikt av brittiska datorer. (Inte en ABC-80 eller Compis i hela boken!) Vissa av bildtexterna stämmer dåligt med bilderna, särskilt när det handlar om anslutningar som ibland rabblas upp utan att det går att identifiera vilken port det talas om.

Ibland önskar man lite fler bilder av varianter på datorerna, tex. C64 som åtminstone borde avbildas som ursprunglig modell, “cost-reduced” C64c och C64G, eller Atari ST som kunde visat såväl 520 ST som Mega.

Vissa datorer som beskrivs är inte alls avbildade, tex Amiga 1000 där det visas en Amiga 500! Eller Macintosh, där bilderna visar en Macintosh plus.

Jag skulle gärna se en rad uppföljare till den här boken, där författaren utgår från en tillverkare och visar upp alla modeller med mycket tekniska detaljer.

Jag rekommenderar Digital Retro till alla som var med på den tiden eller har ett intresse för gamla “burkar”.

Boken har en egen webbplats här.