Äntligen här

PIC32-demokortet jag beställde samma dag processorn lanserades kom igår med bud. Ännu har jag inte haft tid att testa, men så här ser det ut:

pic32-cpu-small.jpg

PCI32:an är den stora kretsen i mitten, och bakom åt höger sitter en PIC18F4550 som tjänstgör som programmerare och USB-interface.

Fars dag

Frukost på sängen. Mycket trevligt. Så här borde man ha det varje dag…

Gatan är glashal, så det är vinterdäck på som gäller. Den gamla bilen hade något smalare vinterdäck än de Volvo rekommenderar till den vi har nu, 185 jämfört med 195. Bör inte vara några problem enligt min (och andras) gissning.

Problem är däremot de låsskruvar bilfirman satt dit för att slippa få hjulen stulna. “Nyckeln” har en mutterskalle som är 17mm, men alla andra “hjulbultar”* är 19mm på bilen. Det enda jag har att skruva med (förutom tryckluft-skruvdragaren) är originalskaftet, som bara har 19mm fast hylsa.

Den första gick att få loss med en 17mm U-nyckel, men den gick sönder när jag försökte lossa skruv två. Då blev jag desperat och släpade fram kompressorn till gatan (för att kunna använda en kort slang) och försökte med skruvdragaren. Kompressorn är för klen för detta ändamål, det visste jag redan, men hoppet är det sista som överger en. Efter ett antal försök med att låta kompressorn få upp maxtryck och sedan skruva i 10 sekunder gav jag upp.

Jag knatade bort till en granne som haft ett par små mazdor tidigare (som förmodligen har små hjulmuttrar) och fick låna ett fälgkors. Vilken skillnad. Med fälgkorset gick det på några minuter att lossa alla hjulen och sätta dit vinterhjulen i stället.

Låsskruvarna skulle åkt i soptunnan om inte grannen med fälgkorset förbarmat sig över dem. Tur att vi inte fått punka under tiden vi haft bilen. Det hade inte varit roligt. Iofs. har jag aldrig råkat ut för punka. Soppatorsk i buschen, avåkning och två avkörda kamremmar, men aldrig punka. Kanske dags för den första snart?

*) Det är naturligtvis skruvar, och inga bultar. En bult har inga gängor.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Bult)

Lördag

Y och lilla K är på keramikutställning och jag och stora K är hemma. Jag får gott om tid att putsa på kretskortslayouten till min första nixie-klocka, och framåt eftermiddagen är beställningen skickad till Kina.

Lite läskigt är det, men det handlar inte om några gigantiska summor, så jag riskerar inte att familjen får gå hungrig om det skulle bli fel.

32-bittare från Microchip

Igår släppte Microchip sin första 32-bitars kontroller. Till skillnad från deras 8- och 16-bittare baseras inte den nya PIC32 på någon egen arkitektur, utan på MIPS.

Det finns inga riktiga priser ännu, men enligt pressreleasen kommer de första PIC32-kretsarna kosta runt 3$ stycket vid 10000, så kanske 3-4$ om man köper enstaka. Det finns ett starter-kit att köpa för 49$ (+ frakt, moms, själ etc.) vilket inkuderar allt du behöver för att kunna skriva “Hello World”-liknande saker. Som vanligt stöds bara Windows XP, men eftersom C32 är en patchad gcc borde det vara möjligt att göra en Linux-variant.

Redan nu, ett dygn efter releasen, har några lyckats kompilera gcc med Microchips patchar på Linux, tyvärr inte utan hjälp av header-filer från C32. När det fungerar som det ska kan det vara dags att titta på hur PIC32-demokortet ska kunna programmeras från Linux.

Nästa problem med demo-kitet är att alla IO-pinnar är utdragna till en sk “Hirose”-kontakt (CL570-0103) som det kanske kan vara svårt att få tag på en kompis till. Utan denna kontakt får man nöja sig med att blinka med de tre lysdioderna som monterats på kortet. Jag har skickat en förfrågan till Hiroses representant i Sverige, Stig Wahlström AB för att se om de har sådana.

Efter att ha tänkt till en stund kom jag fram till några lämpliga saker att använda en MIPS-PIC till:

  • Mitt Labb-aggregat. Med 5 PWM-utgångar, 16 AD-kanaler, 85 IO möjligen stöd för eCos och TCP/IP och bra oumpf borde den klara allt processande i agget.
  • LAN-ansluten klocka/generell display/kontrollpanel.
  • Energiövervakning i bostäder. Gör detaljerade mätningar av alla energiförbrukare i huset, och kanske hålla reda på någon slags energibudget.
  • Continous-integration status-display. Polla en serverprocess och tänd en röd LED om testfallen gått fel.
  • etc…

Mycket kul kan man ha. Om man har tid.

Mer info på microchip.com