Stackars datorer!

Det har gått dåligt med mina datorer på sistone. För någon vecka sedan slocknade skärmen på min bärbara PowerBook G3, och nu gnisslar det om min stationära Linux-burk.

Den gamla bärbara hade väl sett sina bästa dagar redan. En 400 MHz G3 är inte så himla mycket krut för moderna applikationer. Det var fullt tillräckligt för OS X 10.4, lite ritprogram (Det Gimp-baserade Seashore) och Firefox. Den klarade drygt 3 timmar på batteri, och det är inte alla nya bärbara som gör det! Barnens favoritdator gav båda knoddarna möjlighet att få utforska Bolibompadrakens värld i lugn och ro utan att störa sina föräldrar.

Jag vet ännu inte om jag tänker skaffa en ersättare; det blir i så fall en superbillig burk med ganska bra skärm som jag kan köra Linux på. Det verkar som om bärbara slits ut fortare än stationära.

Min stationära dator har alltid surrat en del, men på sistone har det börjat gnissla lite i den. En dag när jag slog på den kom en förskräcklig text upp på skärmen:

CPU unworkable or has been replaced.

Denna text försvann efter ett besök i BIOS-setuppen, men har i grunden rubbat mitt förtroende för denna nästan exakt 4 år gamla P4-dator. Lite längre än så här hade jag hoppats att den skulle hålla, med tanke på att den gamla Dell-burken (PIII-1000) som Y bytte ut igår har tuffat på i åtta år.

När tiden kommer att skaffa en ny får det allt bli en fabriksbyggd. Där har proffs fått kombinera datorlåda, moderkort, CPU osv. De har betydligt bättre med tid för sånt än vad jag har, så förhoppningsvis blir datorn helt tyst och håller tills stora K får börja övningsköra.