Ytmontering

Okay, vi vet redan att man kan löda ytmonterade komponenter i en stekpanna men varför använda en stekpanna när det kanske går lika bra utan?

Jag testade med ett kort för en brusgenerator med ganska få komponenter på bara en sida, 2 OP-Ampar, 3 kondingar, 5 motstånd och en zener-diod. Kortet är 15x35mm. Att kleta på lodpasta var det svåraste. Helst ska det bara hamna på lödöarna. Efter ett litet avbrott för lunch klämde jag fast alla komponenter i “kladdet”. Tyvärr hade den tunna pasta-hinnan hunnit torka en aning, så de fäste inte helt perfekt, men det räckte.

För att skydda glashällen från eventuellt spill rev jag av ett hörn från ett bakplåtspapper och la emellan. Efter att ha dragit på plattan på full fräs i 10 sekunder kom det en liten aning rök från ytan, och man kunde se tennet smälta. De små IC-kretsarna som inte satt helt rakt på plats vred sig en aning och hamnade exakt rätt. Underbart!

Återstår bara att löda på benen och SMA-kontakten och testa kortet.

Disk-krash

En av punkterna på min att-göra-lista har varit “Backuplösning för Nasse”. I lördags satte jag igång. Efter en liten stund blev jag tvungen att lägga arbetet på hyllan och ägna mig åt andra sysslor ett tag utan att vara klar med jobbet.

Ett ganska trist beslut faktiskt. På söndagen gick systemdisken sönder på “trixie” och ville inte tala med resten av datorn utan att systemet hängde med en massa kernel-messages om “Fatal IO-error reading from ata1.0 blaha blaha”. Jag ploppade i en “ny” disk. Det var en begagnad disk som suttit i RAID-arrayen tidgare, och som jag bytt ut för ett par månader sedan när SMART-monitorn varnat för en dålig sektor. (Samma fel som den fet-trasiga systemdisken fick strax innan den brakade.) Den disken verkade dock ha “läkt” efter att ha formaterats och testats för dåliga block. Nu fick den tjäna som reserv tills en ny disk inhandlats.

Efter att ha tankat ner en ny Centos installations-DVD var maskinen igång igen. Med vissa undantag. Datat från den gamla disken som aldrig backuppats ännu…

Räddningen blev en USB-ansluten extern disk-låda. Den var tillräckligt tolerant för att disken skulle dyka upp (med ext3) på desktoppen när jag kopplat in den. Allt gick att rädda, även om det var ett par svettiga minuter när mySQL vägrade starta med de gamla databasfilerna (får inte ägas av root!).

Min tröst är at det kommer gå enklare att göra om allt igen i morgon när den nya disken kommer!

iPhone

En dryg vecka har jag haft min iPhone, och det är dags att samla ihop de första intrycken.

Den bästa telefon jag någonsin haft…

…men:

  1. Jag har inte lyckats synka över bluetooth
  2. Inget spamfilter i mail
  3. to-dos och anteckningar i apple mail synkas inte
  4. Kameran “suger” verkligen.

Favoritfunktioner:

  • Surfa på wlanet hemma (mail, safari…)
  • SMS är lika enkelt som mail. Inget dj***a T9-pluppande här inte.
  • Väder
  • Aktier
  • tv.nu, PhoneSaber och iPint

Kunde man nu bara få en firefox istället för Safari skulle jag var riktigt nöjd.

Pensionerade burkar

De gamla burkarna hade givit upp andan, eller var på mycket god väg att göra det. Y behövde en bra dator till sitt nystartade företag, min dator lät som en köttkvarn med grus i och den stackars bärbara hade drabbats av en död skärm.

Till Y var det enkelt. En 24″ iMac gav henne en härlig, lagom stor skärm och en snabb dator i ett. Dessutom försvann den sista Microsoft-produkten ur huset. Efter snart ett halvår nu har hon ännu inte saknat något i Windows. Ett tag klagade hon lite över det mycket tunna och mjuk-skrivna aluminumtangentbordet, men jag tror att hon vant sig.

Jag köpte den alldeles färska MacPro. Denna burk passar mig bäst, eftersom jag kanske vill ploppa i kort och diskar lite av och till, och dessutom redan hade en bra skärm. Med programvaran rEFIt går det lätt att dual-boota mellan MacOS X och Fedora 9.

Stora K kunde glädja sig åt att den G4 hon lånat ett tag bytts ut mot en G5 av den första varianten som gjordes.

Vår gamla server, gemenligen benämnd “surr-vern” har fått respass. Istället för en socket 478 – celeron och highpoint raid-kort etc. har den numera ett passivt kylt MiniITX-kort (med en Intel-någonting). Diskarna har flyttat ut i “Nasse”, en Thecus NAS 4100+. Brandvägg och NAT har fått flytta till en dedicerad 3com-enhet. Nätaggregatet är utbytt mot ett ganska fett agg med 120mm fläkt. Numera är surret, liksom Microsoftprodukterna helt borta ur vår vardag.

Helt borta? Nja, nästan. Stora K har en blå, optisk mus med MS-logga på. Det kan vi stå ut med.

Det svåraste att hitta var en ersättare till den bärbara G3an. Jag använde den mycket sällan, så det var ingen ide att lägga ut några större summor på den. Till en början tittade jag på EeePC och OLPC, men insåg att den lilla fjuttiga skärmen inte var något för mig. Till sist hittade jag en HP 530 på webhallen. Batteritiden är sämre än på den gamla Mac:en, men resten är bättre. Det tråkiga är att jag blev tvungen att betala för ett Vista som jag omedelbart skrev över med Fedora 9. Bortsett från den trådlösa nätverksdrivisen som kräver ndiswrapper för att funka är jag mycket nöjd med det bytet.