Yieeha!

Äntligen!, för att citera en känd tänkare. Jag, CXF, Tomcat, Eclipse och Maven är äntligen vänner.

En längre period har jag slitit hårt för att få till ett antal webservice-tjänster med mindre lyckat resultat. Det som var så enkelt i C#/.net med xsp (mono, naturligtvis, inga M$-produkter hos mig inte) visade sig vara lite svårare i Java. Till stor del beror detta på att det finns så många olika sätt att göra jobbet på, och ramverk att göra det med.

Nu har jag lyckats! Ganska enkelt när man väl kommer på det.

  • Skapa nytt maven-projekt.
  • Välj arketypen för cxf-jaxws-javafirst
  • markera projektet och välj “Run as…” och sedan “maven package”
  • Plötsligt dyker en WAR-fil upp. Högerklicka och välj “Deploy”
  • Välj din Tomcat i listan och vänta lite
  • Peka din webbläsare mot http://localhost:8080/{ditt war-paketnamn här}/HelloWorld?wsdl och avnjut XML-guckan!

För att detta ska fungera krävs naturligtvis att du har installerat maven-plugin, tomcat, mm, och konfigurerat lite. Förvånansvärt mycket fixas av maven och CXF.

Nu är det bara dags att fixa lite vettigt innehåll i webservisarna.

Paket från andra sidan “pölen”

Idag kom det massor av paket.

I det ena var det ordentligt inslagna Z80180-CPUer till PC02, nästa retro-PC-projekt. Z80180 är en upphottad variant av Z80, och har begåvats med ett gäng periferienheter på chippet. Den viktigaste är i mitt tycke MMU-delen, som gör det möjligt att adressera 1M fysiskt RAM. Den här typen av MMU kallas i bland för “bankswitcher”, vilket tydligt talar om hur den arbetar, dvs visar en minnesbank i taget. Konstruktionen är direkt hämtad från populära CP/M-system från 80-talet.

I det andra paketet var det lämpligt minne till PC02; 1G räcker till att fylla upp hela den fysiska adressrymden för 1000 st PC02.

Massor med minne, och en massa CPUer
Massor med minne och CPUer

Vad är PC02 för något?

PC02 är den logiska uppföljaren till PC01 (fortfarande under konstruktion) med nya “features” i form av

  • PS/2-tangentbordsanslutning
  • pipljud med möjlighet till olika tonhöjd
  • monokrom teckengrafik med möjlighet att omdefiniera tecknen

Möjligen kan PC02 få stöd för Ethernet, även om det tidiga 80-talets PC inte ens kunde hallucinera om nätverksstöd. Med dagens enkla 10 Mbit ethernetcontrollers från bla. Microchip är det enkelt att fixa även på en spenig Z80.

Äntligen användning för scannern!

Länge har jag haft en HP-scanner med arkmatare stående i hyllan men endast använt den ganska sporadiskt. Nu finns det ett vettigt användningsområde!

Jag scannar helt enkelt in alla räkningar och låter OCR-programmet tolka alla OCR-koder! Äntligen slipper man mata in 30-tecken långa koder på löpande band!