Mystiskt problem löst

Jag har satt ihop en ny liten server som ska få ta över när vi flyttar till vårt nya hus. Burken, som tills vidare får heta “Labolina”, har dock haft lite födslovåndor.

Chassiet till Labolina togs från en blå-vit PowerMac G3 och visade sig ha mått som avvek kraftigt från ATX-standarden, vilket medförde en del mekaniskt arbete med vinkelslip(sic!) och borrmaskin. Att spänningsmatningsdonet från nätaggregatet till moderkortet visade sig ta i DVD-läsaren när locket stängdes, eller att kablarna till moderkortet var så korta att man måste lossa dessa innan man öppnar luckan är små-missar som inte spelar så stor roll, men lite irriterande när man konfronteras med dem.

Det stora problemet visade sig när OS-et skulle installeras. Maskinen vägrade boota från något annat än DVD. Problemet var tydligen inte helt ovanligt enligt Google, så jag genomförde alla lösningsförsök, BIOS-flashning, CMOS-reset klingonska svordomar, mm. Till sist lyckades jag installera Fedora 11 på disken, och trodde att det fungerade tills jag plockade bort DVD-läsaren som hängde löst på utsidan med IDE- och ström-kablarna stickande ut genom ZIP-drive-luckan. Så länge man började boota från DVD och sen till hårddisk gick det bra, men inte utan DVD-steget.

Efter att ha ignorerat datorn i två veckor testade jag med en gammal halv-kraschad disk. Boot-succé! Felet var alltså i disken! Jag bootade till Fedora 11 i rescue-mode från DVD och körde fdisk. Allt såg bra ut, bortsett från en lite varning i början: “Disk has GUID partition map wich is unsupported by fdsik. Use GNU parted instead”.

Under mina tidiga installationsförsök testade jag att installera MacOS X som kräver GUID, men Fedoras installationsprogram kände inte igen denna map, utan skrev helt sonika över den med en DOS-partitionstabell och installerade. Detta funkade när man bootade från CD, men BIOS tolkade bittarna på disken som GUID och vägrade boota!

Sådant gör gråa hår gråare.