Pastakvarn?

Nej, köttkvarn.

Familjen var sugen på pasta, och jag var sugen på att göra egen pasta.

En påse durumvete hade inhandlats så jag satte fart med att göra pastadeg. När det blev dags för “utbakning” blev det lite problematiskt dock. Den beställda pastakvarnen hade ännu inte anlänt, och jag hade ingen lust att kavla för hand. Nu blev det dags att inviga köttkvarnen, men i rollen som spaghetti-maskin.

Det gick sådär. Det som kom ut hade visserligen någorlunda spaghettiartad form, men med en viss tendens att klibba ihop. Lite hopklibbning fixade sig när pastan kom ner i det kokande vattnet, men inte allt. Den kokta pastan blev dessutom lite i tjockaste laget, som en blyertspenna ungefär…

Smaken då? Klart godkänt, trots formen 🙂

Hylla till skrivarna

Någonstans behöver våra skrivare och scanner husera. Efter en tids funderande satte jag mig med CAD-programmet en stund, och fram kom det här:

HP LJ4+ längst ner så länge tonern räcker, sen åker den till tippen och ersätts av en praktisk låda att förvara papper, toner och liknande i. I mitten färgskrivaren och på toppen en scanner.

Materialet ska vara björk, och hörnet mellan de raka bakbenen och det svängda frambenet ska finger-sinkas, men det syns inte på ritningen, jag får fixa det till senare. Hela härligheten blir drygt 120cm hög.

Hallonkakor

Härom veckan bakade jag en gammal favorit: Hallonkakor. Glasyren kan med fördel utelämnas.

ca 50 st
200 g smör
1 dl (85 g) socker
100 g sötmandel
180 g vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Garnering: hallonsylt, finhackad sötmandel

Glasyr: florsocker, vatten

Rör smör och socker poröst. Mal mandeln och rör ner den i smeten tillsammans med mjölet och blanda väl till en smidig deg. Forma degen till små runda bollar, gör en fördjupning, pensla med ägg och doppa i mandel. Lägg bollarna på plåt och lägg en klick hallonsylt i fördjupningen. Grädda i 175°C 8-10 minuter. Låt kakorna kallna och glasera dem med florsocker utrört i kallt vatten.

Ett litet tips är att köra smör och socker för sig i matberedaren (med K-spateln på om man kör Kenwood) tills smöret blivit riktigt mjukt innan en exakt mängd mjöl blandas i. Varning för att ha i för mycket mjöl, dock, då blir kakorna hårda och tråkiga.