Baktankar

Jag hade inte bakat på länge, så idag var det dags. Jag hade ett otestat recept på en härlig tårta som svärmor brukar bjuda på, och en familj som tröttnat på “Lingongrova”.

Lilla K fick mala mandel och jag körde ihop mördegsbottnen i Kenwood-maskinen. (Det är bara att konstatera, “Major” är för dubbel sats.)

Mördeg:

150 g smör
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning:

2 ägg
2 dl strösocker
150 g mandel
6 bittermandlar

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Låt degen stå kallt och gör under tiden i ordning fyllningen.

Vispa ägg och socker. Mal mandeln och blanda ner i smeten. Gör ett skal i formen och spara 3 cm till att vika över fyllningen. Häll i fyllningen och vik ner kanten över fyllningen. Grädda i 200˚C i ca 40 minuter.

Låt kakan svalna och stjälp sedan upp den med fyllningen uppåt. Pudra med florsocker.

Inför nästa bakprojekt passade jag på att testa “Vår kokbok” som app. Tanken är god, men det saknas en hel del. Te.x. kanske man inte vill göra exakt 4 portioner av allting, så då borde man kunna mata in att man vill göra 5 portioner, eller dubbel sats, och att appen då räknar om mängderna automatiskt. (Ok, inte rocket science direkt, men det är lätt att missa att dubblera mängden av en ingrediens) Tyvärr saknades denna goda egenskap, så jag tyckte faktiskt det var lättare att slå upp receptet i en vanlig bok…