DG/30: Problem!

Ett ljud man inte vill höra när man pluggar in strömmen i en gammal apparat är: “Pshshshshyyt!”. Det skulle kunna vara ljudet av den sista elektrolyten som kokar bort i torkad kondensator, typ.

Detta obehagliga ljud var det jag fick höra när jag skulle slå på min (som jag trodde) hela D211-terminal.

Det visade sig vara en transistor som pös. Kondensatorerna runt om har svällt av värmen, och ett motstånd är vit-brunnet även det.

DG/30’an som denna skulle anslutas till surrade dock igång som den skulle. Hårddisken spann upp och båda status LED-arna tändes som de skulle på den. Detta är dock det enda jag vet ännu så länge, då ingen terminal verkar vilja vara med på noterna.

Det som jag trodde var en död terminal med urblekta namnskyltar visade sig ha produkt-id 6261-2, och vara en bildskärm med tangentbordsgenomgång. Hur denna ska anslutas får framtiden utvisa.

Nytt renoveringsprojekt

Nu har jag äntligen en DG Eclipse att sätta tänderna i (bildligt). En DesktopGeneration DG/30 anlände idag från Tyskland tillsammans med två terminaler, varav den ena (D215) saknar tangentbord, och den andra med urblekt typskylt är heldöd.
Nu återstår att se om det är liv i 30-åringen! Den är utrustad med QIC-bandare (tryckullen är totalt uttorkad), singel 5¼” floppy och en hårddisk. Notera den segmenterade konstruktionen som gör det möjligt att krympa och expandera chassiet efter behov.