PDP-11

I veckan blev jag ägare till en riktig milstolpe i satorhistorien, en PDP-11. Förre ägaren till PDPn avslöjade att hans företag köpt den för runt 180000 kr när den var ny. Jag gav en krona. Man köper inte nya datorer som investeringsobjekt direkt.

Datorn stog på en vind på kungsholmen. Jag tänkte att “Med en pirra ska det inte vara några problem att få ner den.” Tänk vad fel man kan ha! Efter att ha lyft ur de båda 8″ diskettenheterna (RX01) blev den någorlunda hanterbar, och säljaren hjälpte mig att bära den ner för trapporna.

Efter att ha lyckats få den ända fram till bakluckan på volvo-kombin skulle den lyftas in. RX01’an låg ovanpå racket, så den la jag in först. Efter en enorm kraftansträngning lyfte jag hela racket från marken och in i skuffen. Nästan. RX01-enheten låg lite snett så racket kom bara in med ett hjul och hakade i plåten på diskettlådan. För att få in racket var jag tvungen att peta med foten för att försöka skjuta undan RX01’an tillräckligt mycket. Det var i detta ögonblicket CPU-lådan bestämde sig för att kasa ut 60cm på sina gejdrar och låsa sig med ett resolut KLICK i ytterläge.

Det måste sett ganska komiskt ut.

Där stod jag i något slags spagat med högerfoten inne i bilen och balanserade en 50-kilos dator med CPUn hängande ute som en fullpackad byrålåda i ena handen, medan jag försökte köra in CPUn med axeln och släppa på gejderspärren med den andra.

Med en sista anstängning lyckades jag till sist få in allt i bilen. Med msuklerna darrande av anspänning och blodet sakta sipprande ur en reva i låret från en diskettstationens skarpa kanter rullade jag hemåt.

Min PDP-11/23 tillverkades att dömma av komponentdatum här och där, någon gång mellan 1973 och 1983.

DEC tillverkade PDP-11 mellan 1970 och 1990. De första åren med separata TTL-kretasar för all logik, precis som alla andra på den tiden. Senare modeller, typ från 1975 hade oftast en mikroprocessor, LSI11. Mitt exemplar är en PDP-11/23 och har generation 2 av denna processor som då kallas F11.

pdp11-cpu-mini.jpg

Ovan är en bild av detta CPU-kort som ansluts till den sk QUBUS-bussen. För den intresserade finns mycket mer information på Wikipedia.

Bland de papper som fanns i det lilla rack-skåpet hittade jag dan lilla kartan som skymtas bakom CPU-kortet ovan. Kartan är ganska lik den karta jag själv ritade över spelet “Adventure” när jag jobbade 3 månader på Data General runt 1991. (Om du läst “Soul of a new machine” vet du att Adventure var särskilt populärt på DG)

Det finns fortfarande en tjock bunt med papper och utskrifter att titta igenom, sen ska jag putsa upp den lite för att fota av den till samlingen. Sen får jag se om jag kan få liv i den. Det finns inga disketter kvar, och hårddisk har den aldrig haft…

Ett litet kul projekt vore att göra ett hårddiskinterface för vanliga IDE-diskar till den… men det får vänta tills alla nixie-projekt är klara.