Emulatorer

Travar med gamla datorer kan tilltala samlaren i en, men de tar hemskt mycket plats på skrivbordet. Om man vill ha nöjet med äldre operativsystem men slippa allt för mycket gammal hårdvara kan man köra emulatorer.

Emulatorer

De emulatorer som körs i bilden ovan är: VICE, en emulator för alla Commodore 8-bitare, STonX, Atari ST-emulator, Basilisk II, för 68k-mac:ar samt PearPC som emulerar PowerPC-mac:ar. PearPC funkar tyvärr ännu bara med OS X.

För STonX och Basilisk II krävs att man har en egen ROM-dump. Ataris rom:ar finns att hitta på nätet i alla versioner och språk, men en Mac-rom får man skaffa själv. Det var inte så lätt skulle det visa sig. När jag har kört Basilisk tidigare hade jag en rom från en PowerBook Duo, och den funkade klock-rent. Nu var både den och Duo:n försvunna, så jag plockade fram (i tur och ordning) min PowerBook 520, PowerBook 145B, LC och slutligen Performa 450. Endast den sistnämnda hade en ROM som var kompatibel. Den håller jag hårt i.

Basilisk II och PearPC kräver operativsystem för att funka. OS X installerade jag lätt från CD trots att det tog lång tid. PearPC blir definitivt inte snabbare än riktig Mac-hårdvara.
Snabbare blev dock Basilisk II. System 7.5.3 installerades på ungefär 10 sekunder! Det finns att tanka ner från apple, och består av 19 filer som var och en rymms på en diskett. Om man har en fysisk Mac skulle man spara dessa på fysiska disketter, sedan kopiera in på hårddisken på man skall installera på, packa upp dessa filer och sedan dubbelklicka på den som heter “1”. Denna slår ihop alla filer till en enda disk-enhet, som installationen körs ifrån.

Installation av Civilization II gick lite långsammare, men väl installerad gick det fort. Allt fungerade, ljudet dundrade och animationerna flöt; ända tills jag försökte röra en enhet. Det fick hela emulatorn att hänga sig, och hårddisken att bli korrupt.
Jag tror att jag får fortsätta köra det på min G4…

2 Replies to “Emulatorer”

  1. Kul! PearPC kräver OS X säger du så då måste det vara igång. Men, vad är det man ser där bakom. Kör du X11 från OS X och en fönsterhanterare?

  2. Alla emulatorerna körs på en P4 2.8 med Fedora Core 5. Jag upplevde PearPC som väldigt seg och anser den inte som ett alternativ till riktig hårdvara (ännu). Däremot är BasiliskII (68k-emu) mycket snabbare än den riktiga.

Comments are closed.