Storgräl på bussen

För ett tag sedan hade jag sällskap av “Hampus” (täcknamn för att skydda hans riktiga identitet) på bussen. Vi började diskutera fördelen med en C64 för att lära barn programmera och hade ganska olika åsikter.

Jag anser att C64:an saknar mycket onödig komplexitet som kan få barn att tappa intresset. Man slipper lära sig ett operativsystem, en texeditor (emacs, Visual Studio, Edit/TPU), att kompilera och länka. Man bara slår på strömmen, så Bang! kan man börja lära sig grundläggande grejor som variabler, val och loopar. När barnet sedan fått smak för att styra datorn kan man börja med de andra, lite svårare, sakerna, typ struktur och riktiga programmeringsspråk.

Det är lite som med journalistik; släng upp en smaskig rubrik för att fånga intresset så är läsaren fast sen. Så mycket gräl var det alltså inte.

One Reply to “Storgräl på bussen”

  1. Håller med till fullo!

    Dock kanske det skulle vara ÄNNU kuligare för de små att använda nån dator som gör att de slipper hamna i POKE/PEEK-träsket…! Varför inte Gfa-basic på en Atari, eller kanske rentav lite Sinclair-basic på en Spectrum?! 🙂

Comments are closed.