Larm och paket

Tisdag, och larmet gick på nytt. Idag var jag inte ensam ansvarig. Det finns en liten varningslampa som blixtrar (eller borde blixtra) när larmet är på. Den verkar vara trasig.

Igår fick jag en hel hög med roliga paket på posten. Ett levererades tidigt på morgonen innan Y hunnit vakna riktigt. Det var åtta (enorma) VFD-displayer med 20 st 5×7 punkt-matriser, dvs som kan visa en rad med 20 tecken uppbygda av 5×7 punkter. Ytterligare två paket ploppades ner i brevlådan tillsammans med två avier på paket/brev att hämta ut på “posten”.

Ett paket innehöll små labbkort av mycket god kvalitet. Genompläterade hål och tre lager med strategiskt placerade ledningsbanor i mittenlagret känns rejält. Storleken är lagom till en PIC16F628 med kristall och lite kopplingsstift, eller liknande.

Nästa paket innehöll ett gäng med ryska Nixie-rör, typ IN-12A och några Numitron-rör.

Nixie?

Nixierör är en teknik som användes från sent 1950-tal till 1970-tal för numeriska displayer. De består av en glaskropp fylld av neongas. Det finns en anod och flera katoder, formade som de symboler man vill visa. När anoden ligger på en hög potential, drygt 170V och någon av katoderna på 0V kommer elektroner från katoden dras mot anoden. Eftersom röret är fyllt av neongas kommer elektroner att kollidera med de stora neonatomerna och dra loss elektroner från dessa. Dessa positivt laddade neonjoner kommer nu att dras mot katoden där de återfår sin saknade elektron. Detta ger upphov till ett ljussken omkring katoden, format som den önskade symbolen. Genom att sätta olika katoder på 0-potential kan man därmed visa olika symboler.

numittron_small.jpg

Numitron?

En numitron funkar som 7-8 glödlampor i samma glaskropp. Glödtrådarna är arrangerade på samma sätt som en vanlig 7-segments display, och har en anslutning gemensam.