IV-11

Helgen bjöd på en hel del pulka-åkning, men också några besvikelser.

I fredags anlände mina IV-11. Betydligt större än jag väntat mig. Återstår att hitta datablad som inte är på ryska.

På vägen hem passerade jag en fotbollsplan som brukar spolas under normala vintrar. Mycket riktigt, en “gubbe” rullade ihop en slang, och ett tunnt lager is glittrade i lampskenet. Detta var nog för att få barnen att bespetsa sig på ett skridsko-åk. Söndag morgon med -10 ute. Vi packar in barnen i tjocka kläder och knatar bort till isplanen. Väl där visar det sig att den is-spolande herren tagit helg efter det där första tunna lagret, och den åkbara ytan skulle kunna döljas under en badrumsmatta. Resten av förmiddagen ägnades åt pulk-åkning.

Under förra veckan testade jag att installera den GL-accelererade fönsterhanteraren Beryl med mindre framgång. Det visade sig efter en stunds felsökning att “uppgraderingen” till 2.6.19 och senaste nvidia-drivisen hade förpassat mitt grafikkort till “lagacy”-status. Med “lagacy”-drivisen installerad verkar allt funka bättre, bortsett från att “GLX” inte stöds tillsammas med “Composite”-extensionen. Vilken soppa! Det känns lite tveksamt att investera i ett nytt AGP-grafikkort, så det får nog fortsätta vara legacy, i gott sällskap av moderkort och processor.

Egentligen hade jag tänkt att labba med nätaggregat för Nixies och VFDer baserade på 555-kretsen och jämföra med motsvarande baserade på LM324, men det hann jag inte riktigt. Jag fick nöja mig med att fota IV-11 🙂 Jag har hittat divergerande data på röret, så jag tog det säkra före det osäkra och testade med de lägsta. Tre dioder i serie var lagom för att ta ner labbaggets 3.3V till 1.05. Galler/anod matade jag från 12V. Ljuset var lite svagt, men om man ökar till 1.5V och 25 så blir det nog starkare.

iv-11-small.jpg