Kallödningens förbannelse

Raketer är kul. Arianne 5 användes som exempel på varför det är bra med ett CM-verktyg. En annan raket (som man säkert kan hitta med google om man har tid) kraschade av en kallödning.

Lite billigare, och dessutom på lägre höjd befann sig vår dammsugare idag, när den plötsligt la av under ett skutt över tröskeln till köket. Den dittils ivrigt städande hustrun misstänkte genast barnen för ofog.

Men det var inte barnen den här gången, utan detta:

kallodning.jpg

Den vidbrända ytan ovan texten “NEUT” var stället där den gråa biten suttit fastlödd. Kallödningen, alltså en lödning som svalnat på fel sött så att det blivit sprickor i den, har ökat resistansen i lödningen så att den blivit varm, vilket gett upphov till fler sprickor osv. Vid det lilla skuttet över tröskeln hade lödstället en temperatur på åtminstone 300-400 °C, vilket innebär att tennet varit flytande, och kontakstiftet lätt trillat ut. Om den inte gjort det kunde temperaturen stigit till tillräckligt mycket för att kretskortet (av fenolpapp) skulle kunnat börja brinna med betydligt tråkigare resultat.

Nu är den dåliga lödningen ersatt av en bra, och jag har nästan lyckats skruva ihop dammsugaren igen. Sladdvindan spottade ur sig sin spiralfjäder så vi får rulla ihop sladden på vanligt vis istället.