Commodores uppgång och fall

Commodore, företaget bakom världens mest sålda dator, C64 gick i konkurs. Hur kunde detta hända, och varför? Svaren på dessa frågor och några till finns i On the edge, the spectacular rise and fall of Commodore.

Efter att ha läst denna gedigna lunta häpnar man över den entusiasm och glädje som de som skapade milstolpar som Commodore PET, VIC-20 och C64 visade prov på.

on_the_edge-mini.jpg

Det är också intressant att se kampen mellan VD Jack Tramiel och styrelseordförande Irving Gould för att få fram pengar till marknadsföring. Tramiel ville göra en nyemission medan Gould, som verkar ha varit ett kontroll-freak med ett tydligt makt-behov, inte ville riskera att hans majoritetsägande i Commodore skulle spädas ut och därför ständigt sa nej.

Denna brist på pengar till marknadsföring kopplat med Tramiels ganska aggresiva personlighet och Commodore-förbannelsen som gjorde att nyckelpersoner lämnade företaget var nog den största orsaken till att Commodore “konkade”. Tramiels försök att krossa Commodore genom att köpa Atari och bli först på marknaden med en 16-bitars hemdator, efter att ha sparkats av Gould kanske snabbade på processen, men Commodore var ändå dömt att misslyckas.