32-bittare från Microchip

Igår släppte Microchip sin första 32-bitars kontroller. Till skillnad från deras 8- och 16-bittare baseras inte den nya PIC32 på någon egen arkitektur, utan på MIPS.

Det finns inga riktiga priser ännu, men enligt pressreleasen kommer de första PIC32-kretsarna kosta runt 3$ stycket vid 10000, så kanske 3-4$ om man köper enstaka. Det finns ett starter-kit att köpa för 49$ (+ frakt, moms, själ etc.) vilket inkuderar allt du behöver för att kunna skriva “Hello World”-liknande saker. Som vanligt stöds bara Windows XP, men eftersom C32 är en patchad gcc borde det vara möjligt att göra en Linux-variant.

Redan nu, ett dygn efter releasen, har några lyckats kompilera gcc med Microchips patchar på Linux, tyvärr inte utan hjälp av header-filer från C32. När det fungerar som det ska kan det vara dags att titta på hur PIC32-demokortet ska kunna programmeras från Linux.

Nästa problem med demo-kitet är att alla IO-pinnar är utdragna till en sk “Hirose”-kontakt (CL570-0103) som det kanske kan vara svårt att få tag på en kompis till. Utan denna kontakt får man nöja sig med att blinka med de tre lysdioderna som monterats på kortet. Jag har skickat en förfrågan till Hiroses representant i Sverige, Stig Wahlström AB för att se om de har sådana.

Efter att ha tänkt till en stund kom jag fram till några lämpliga saker att använda en MIPS-PIC till:

  • Mitt Labb-aggregat. Med 5 PWM-utgångar, 16 AD-kanaler, 85 IO möjligen stöd för eCos och TCP/IP och bra oumpf borde den klara allt processande i agget.
  • LAN-ansluten klocka/generell display/kontrollpanel.
  • Energiövervakning i bostäder. Gör detaljerade mätningar av alla energiförbrukare i huset, och kanske hålla reda på någon slags energibudget.
  • Continous-integration status-display. Polla en serverprocess och tänd en röd LED om testfallen gått fel.
  • etc…

Mycket kul kan man ha. Om man har tid.

Mer info på microchip.com