Pensionerade burkar

De gamla burkarna hade givit upp andan, eller var på mycket god väg att göra det. Y behövde en bra dator till sitt nystartade företag, min dator lät som en köttkvarn med grus i och den stackars bärbara hade drabbats av en död skärm.

Till Y var det enkelt. En 24″ iMac gav henne en härlig, lagom stor skärm och en snabb dator i ett. Dessutom försvann den sista Microsoft-produkten ur huset. Efter snart ett halvår nu har hon ännu inte saknat något i Windows. Ett tag klagade hon lite över det mycket tunna och mjuk-skrivna aluminumtangentbordet, men jag tror att hon vant sig.

Jag köpte den alldeles färska MacPro. Denna burk passar mig bäst, eftersom jag kanske vill ploppa i kort och diskar lite av och till, och dessutom redan hade en bra skärm. Med programvaran rEFIt går det lätt att dual-boota mellan MacOS X och Fedora 9.

Stora K kunde glädja sig åt att den G4 hon lånat ett tag bytts ut mot en G5 av den första varianten som gjordes.

Vår gamla server, gemenligen benämnd “surr-vern” har fått respass. Istället för en socket 478 – celeron och highpoint raid-kort etc. har den numera ett passivt kylt MiniITX-kort (med en Intel-någonting). Diskarna har flyttat ut i “Nasse”, en Thecus NAS 4100+. Brandvägg och NAT har fått flytta till en dedicerad 3com-enhet. Nätaggregatet är utbytt mot ett ganska fett agg med 120mm fläkt. Numera är surret, liksom Microsoftprodukterna helt borta ur vår vardag.

Helt borta? Nja, nästan. Stora K har en blå, optisk mus med MS-logga på. Det kan vi stå ut med.

Det svåraste att hitta var en ersättare till den bärbara G3an. Jag använde den mycket sällan, så det var ingen ide att lägga ut några större summor på den. Till en början tittade jag på EeePC och OLPC, men insåg att den lilla fjuttiga skärmen inte var något för mig. Till sist hittade jag en HP 530 på webhallen. Batteritiden är sämre än på den gamla Mac:en, men resten är bättre. Det tråkiga är att jag blev tvungen att betala för ett Vista som jag omedelbart skrev över med Fedora 9. Bortsett från den trådlösa nätverksdrivisen som kräver ndiswrapper för att funka är jag mycket nöjd med det bytet.