Disk-krash

En av punkterna på min att-göra-lista har varit “Backuplösning för Nasse”. I lördags satte jag igång. Efter en liten stund blev jag tvungen att lägga arbetet på hyllan och ägna mig åt andra sysslor ett tag utan att vara klar med jobbet.

Ett ganska trist beslut faktiskt. På söndagen gick systemdisken sönder på “trixie” och ville inte tala med resten av datorn utan att systemet hängde med en massa kernel-messages om “Fatal IO-error reading from ata1.0 blaha blaha”. Jag ploppade i en “ny” disk. Det var en begagnad disk som suttit i RAID-arrayen tidgare, och som jag bytt ut för ett par månader sedan när SMART-monitorn varnat för en dålig sektor. (Samma fel som den fet-trasiga systemdisken fick strax innan den brakade.) Den disken verkade dock ha “läkt” efter att ha formaterats och testats för dåliga block. Nu fick den tjäna som reserv tills en ny disk inhandlats.

Efter att ha tankat ner en ny Centos installations-DVD var maskinen igång igen. Med vissa undantag. Datat från den gamla disken som aldrig backuppats ännu…

Räddningen blev en USB-ansluten extern disk-låda. Den var tillräckligt tolerant för att disken skulle dyka upp (med ext3) på desktoppen när jag kopplat in den. Allt gick att rädda, även om det var ett par svettiga minuter när mySQL vägrade starta med de gamla databasfilerna (får inte ägas av root!).

Min tröst är at det kommer gå enklare att göra om allt igen i morgon när den nya disken kommer!