Ytmontering

Okay, vi vet redan att man kan löda ytmonterade komponenter i en stekpanna men varför använda en stekpanna när det kanske går lika bra utan?

Jag testade med ett kort för en brusgenerator med ganska få komponenter på bara en sida, 2 OP-Ampar, 3 kondingar, 5 motstånd och en zener-diod. Kortet är 15x35mm. Att kleta på lodpasta var det svåraste. Helst ska det bara hamna på lödöarna. Efter ett litet avbrott för lunch klämde jag fast alla komponenter i “kladdet”. Tyvärr hade den tunna pasta-hinnan hunnit torka en aning, så de fäste inte helt perfekt, men det räckte.

För att skydda glashällen från eventuellt spill rev jag av ett hörn från ett bakplåtspapper och la emellan. Efter att ha dragit på plattan på full fräs i 10 sekunder kom det en liten aning rök från ytan, och man kunde se tennet smälta. De små IC-kretsarna som inte satt helt rakt på plats vred sig en aning och hamnade exakt rätt. Underbart!

Återstår bara att löda på benen och SMA-kontakten och testa kortet.