Paket från andra sidan “pölen”

Idag kom det massor av paket.

I det ena var det ordentligt inslagna Z80180-CPUer till PC02, nästa retro-PC-projekt. Z80180 är en upphottad variant av Z80, och har begåvats med ett gäng periferienheter på chippet. Den viktigaste är i mitt tycke MMU-delen, som gör det möjligt att adressera 1M fysiskt RAM. Den här typen av MMU kallas i bland för “bankswitcher”, vilket tydligt talar om hur den arbetar, dvs visar en minnesbank i taget. Konstruktionen är direkt hämtad från populära CP/M-system från 80-talet.

I det andra paketet var det lämpligt minne till PC02; 1G räcker till att fylla upp hela den fysiska adressrymden för 1000 st PC02.

Massor med minne, och en massa CPUer
Massor med minne och CPUer

Vad är PC02 för något?

PC02 är den logiska uppföljaren till PC01 (fortfarande under konstruktion) med nya “features” i form av

  • PS/2-tangentbordsanslutning
  • pipljud med möjlighet till olika tonhöjd
  • monokrom teckengrafik med möjlighet att omdefiniera tecknen

Möjligen kan PC02 få stöd för Ethernet, även om det tidiga 80-talets PC inte ens kunde hallucinera om nätverksstöd. Med dagens enkla 10 Mbit ethernetcontrollers från bla. Microchip är det enkelt att fixa även på en spenig Z80.

Leave a Reply