Hallonkakor

Härom veckan bakade jag en gammal favorit: Hallonkakor. Glasyren kan med fördel utelämnas.

ca 50 st
200 g smör
1 dl (85 g) socker
100 g sötmandel
180 g vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Garnering: hallonsylt, finhackad sötmandel

Glasyr: florsocker, vatten

Rör smör och socker poröst. Mal mandeln och rör ner den i smeten tillsammans med mjölet och blanda väl till en smidig deg. Forma degen till små runda bollar, gör en fördjupning, pensla med ägg och doppa i mandel. Lägg bollarna på plåt och lägg en klick hallonsylt i fördjupningen. Grädda i 175°C 8-10 minuter. Låt kakorna kallna och glasera dem med florsocker utrört i kallt vatten.

Ett litet tips är att köra smör och socker för sig i matberedaren (med K-spateln på om man kör Kenwood) tills smöret blivit riktigt mjukt innan en exakt mängd mjöl blandas i. Varning för att ha i för mycket mjöl, dock, då blir kakorna hårda och tråkiga.

Leave a Reply