Retro computing

Om retro computing

Retrocomputing handlar framför allt om att köra gamla dataprogram och/eller gammal hårdvara. Det är inget absolut krav att använda gammal hårdvara, men det kan vara det enklaste i vissa fall.

Se gärna wikipedia om retro i allmänhet.

Hårdvara

Hårdvara kan delas in i 5 klasser (svensk benämning inom parantes):

 1. Leading edge (framkant)
 2. Mainstream (huvudfåra)
 3. Trailing edge (bakkant)
 4. Obsolete
 5. Veteran

Olika typer av hårdvara åldras olika snabbt. Moderkortsstandarder ändras ganska sakta på PC-sidan, medan processorer åldras riktigt snabbt.

  Framkant

  Det absolut modernaste och snabbaste. Inget snabbare kommer att finnas på marknaden de närmaste veckorna. Smakar det så kostar det. Det är oftast en mycket stor prisskillnad mellan det senaste snabbaste och det som är en lansering äldre.

  Huvudfåra

  Tillräckligt snabbt för de flesta. De flesta tillbehör tillverkas för produkter i huvudfåran och blir därför billiga i kraft av sina långa serier och förfinad produktion.

  Bakkant

  Nyare teknik har funnits i några generationer. Fortfarande tillräckligt snabbt för de flesta, men inga nya enheter tillverkas och priset på tillbehör stiger.

  Obsolete

  Kan fortfarande göra praktisk nytta, men de flesta skulle byta. Priset för reservdelar så högt att få skulle kosta på en reparation, i den mån det överhuvudtaget finns reservdelar att köpa.Begagnatvärdet sjunker snabbt mot noll.

  Veteran

  Maskiner som är så gamla att de blivit relativt sällsynta är veteraner. För att hålla en veteran vid liv bör du kunna “meka” själv. Värdet har vänt upp igen, och klassikerna kan kosta stora pengar.