Härom veckan bakade jag en gammal favorit: Hallonkakor. Glasyren kan med fördel utelämnas.
ca 50 st 200 g smör 1 dl (85 g) socker 100 g sötmandel 180 g vetemjöl
Pensling: 1 ägg
Garnering: hallonsylt, finhackad sötmandel
Glasyr: florsocker, vatten
Rör smör och socker poröst. Mal mandeln och rör ner den i smeten tillsammans med mjölet och blanda väl till en smidig deg. Forma degen till smÃ¥ runda bollar, gör en fördjupning, pensla med ägg och doppa i mandel. Lägg bollarna pÃ¥ plÃ¥t och lägg en klick hallonsylt i fördjupningen. Grädda i 175 °C 8-10 minuter. LÃ¥t kakorna kallna och glasera dem med florsocker utrört i kallt vatten.
Ett litet tips är att köra smör och socker för sig i matberedaren (med K-spateln på om man kör Kenwood) tills smöret blivit riktigt mjukt innan en exakt mängd mjöl blandas i. Varning för att ha i för mycket mjöl, dock, då blir kakorna hårda och tråkiga.