Soul of a new machine

En bok som jag brukar läsa om och om igen är “Soul of a new machine” av Tracy Kidder. Kidder följde Eclipse-gruppen på Data General när dessa utvecklade DGs 32-bitars MV-system i slutet på 70-talet. Jag tycker det är spännande att läsa hur dessa människor slet och nära nog brände ut sig på att bygga något som idag får anses som en antikvitet, MV/8000, Eagle.

MV/8000 ocg D211

Intrigerna på företaget omkring projektet visar att den gamla sanningen om att verkligheten överträffar dikten stämde när boken skrevs, och ger ett bra exempel på när det kan vara idè att hålla ett projekt under radarn för kollegorna. Metoden med “mushroom management” förekommer på vissa håll fortfarande, och att anställa ny-utexade som arbetar för två och kostar som en halv erfaren är säkert ganska vanlig.

Jag har jobbat ett kort tag på DG, mekat Eclipse och MV och dessutom ägt en Eclipse S/140 (det var den tredje datorn jag hade) så jag behöver inte mycket stämningsskapande för att nästan känna lukten av maskinerna och höra surret från fläktarna och det hesa sugljudet från bandstationerna. För mig är den här boken som en gammal kompis.

One Reply to “Soul of a new machine”

Comments are closed.